'Ja' op direct publiceren

Hoe meer je publiceert, hoe meer het loont

Je hebt alle informatie van een vergunningaanvraag bij elkaar in een keurig digitaal dossier, maar als je het online wilt publiceren, moet je alles overtikken op een aparte website. Dat moet toch makkelijker kunnen? Voor wie Squit 20/20 Publiceren gebruikt is het antwoord ‘ja’.

Het spaart veel tijd uit, dat is het belangrijkste voordeel van de publicatiesoftware. Zo ondervond ook de gemeente Bronckhorst, die een van de eerste gebruikers is. “Publiceer je alleen de vergunning zelf, dan valt het nog mee, maar publiceer je ook alle bijbehorende stukken, dan scheelt het echt veel tijd”, stelt Marco Withagen van de gemeente.

Squit 20/20 Publiceren heeft direct toegang tot de GVOP/DROP, de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties, en daarmee de website www.officielebekendmakingen.nl. Het is het enige backoffice-systeem dat dit heeft.

Bronckhorst deed in de loop van 2016 mee aan een pilot van het nieuwe product. Daarbij werden deelnemers verregaand bij het ontwikkelproces betrokken. “Tijdens videosessies liet Roxit ons de software zien. Ze lieten zien wat er gebouwd was, en ook wat er nog niet was, of waar ze nog mee bezig waren.”

“Deze manier van werken geeft je een groot gevoel van betrokkenheid. Je krijgt een goed beeld van wat je aanschaft. En dat vind ik een verschil: alle leveranciers beloven je gouden bergen. Vaak krijg je wel een berg, maar is die niet van goud. Hier is precies duidelijk wat je krijgt.”

De pilot liep in februari 2017 af, de gemeente besloot daarop om Squit 20/20 Publiceren ook echt in gebruik te gaan nemen. Na een korte testfase ging het ‘live’. “Het werkt goed, doet precies wat je ervan verwacht. Je klikt op ‘publiceren’ en het staat erop. Wij publiceren de vergunning inclusief bijbehorende stukken. Dat laatste is niet verplicht, maar wij doen dat als service. Het scheelt ook tijd op het gemeentehuis, omdat men niet langs hoeft te komen om de stukken in te zien.”

Zoals gezegd: hoe meer stukken er richting officielebekendmakingen.nl moeten, hoe meer het gebruik van Squit 20/20 Publiceren loont. Maar er zijn meer pluspunten: “Het is gebruiksvriendelijker, en ook een stuk overzichtelijker dan de oude situatie.” En mocht het, zoals de verwachting is, wettelijk verplicht worden om digitaal te publiceren, dan is de gemeente Bronckhorst optimaal voorbereid.